1: Wil ik gelukkig worden?

Inhoud

Iedereen wil gelukkig worden, waarom is iedereen het dan niet?
We zeggen en denken het, maar in ons dagelijks leven handelen we er niet altijd naar. Doe je wat je leuk vindt? Voel je je van betekenis voor je vrienden? Ben je gelukkig om wie je bent?

Zoals een timmerman zijn gereedschap regelmatig onderhoudt, slijpt ook een praktisch filosoof zijn denkinstrument van tijd tot tijd. Hij zet immers zijn lichaam en geest in om zijn klanten de best mogelijke diensten te leveren. Om de klant in contact met diens eigen wijsheid te brengen. Want het is geluk wat elke klant wil vinden! Hoe zit dat?

Een gelukzalig onderwerp

Gelukkig zijn is wat de meesten onder ons graag willen. En degenen die ook echt gelukkig willen worden gaan naar de filosofische praktijk. Ik geef je geen tips om gelukkig te worden, maar ik kan wel zorgen dat je zelf tips overbodig kunt maken…  
Omdat het proces van gelukkig worden geen eindstation kent, ontsnap ik beroepsmatig zelf ook niet aan dit gelukzalige onderwerp. En reflecteerde ikzelf op het onderwerp dat zo hoog bij mijn klanten op hun lijstje staat: geluk.

Wil ik gelukkig worden?

Ik beschouw mezelf als een gelukkig mens. Mijn denken, voelen en handelen zijn behoorlijk met elkaar in evenwicht en ik ben in staat van het leven te genieten. Mensen en dingen buiten mijzelf raken mij wel degelijk, maar mijn geluk en ongeluk zijn er niet van afhankelijk.
Mezelf de vraag stellen “Wat maakt mij gelukkig?” kan ik bevredigend beantwoorden. Ik heb een fijne partner, een toffe vriendenkring en hobby’s die me veel voldoening geven.

een stem zegt: “niet relevant, negeer het, nu!”

Maar de vraag die in me opkomt “Wil ik gelukkig worden?” triggert mij tot mijn verbazing tot helemaal niets! Behalve dat die vraag direct weerstand bij me oproept. Ik voel het verzet in mijn lichaam. Een stemmetje zegt me: “niet relevant, negeer het, nu!”. En dan weet ik dat daar zomaar ineens de vraag omhoog is geborreld die mij op dit moment het meest aan het hart gaat. Mijn belangrijkste onderwerp van dit moment in mijn leven.
Maar hoe weet ik dat dit de belangrijkste levensvraag is?

Hoe weet je wat jouw belangrijkste vraag is?

Als je wilt weten wat voor jou een belangrijke vraag is, wees stil en luister eens goed naar jezelf. Pleeg zelfreflectie en laat naar boven borrelen wat naar boven borrelt. Zonder daarin proberen te sturen.

Je weet dat je op een goudader stuit als wat in je opkomt:

1. Weerstand bij je oproept, iets waarvan je met al je vezels voelt: dit wil ik niet, of dit doet er niet toe. Het is net een stemmetje dat uit je lijf spreekt waar je verzet tegen voelt. En je hebt de instinctieve neiging het duveltje uit het doosje weer gauw terug te stoppen.
2. Dat je zowel verrast bent als ervaart dat het klopt. Dat wat tot je komt de waarheid is. Het past niet wat jij doorgaans voor de waarheid houdt, toch weet je dat dat enkele wat in je opkomt waar is. Zonder dat je precies weet waarom het waar is.
3. Je ervaart een herkenning. Ofschoon het ineens tot je komt was je van het bestaan ervan al bewust. Het was er al, maar niet in de specifieke vorm waarin het tot je komt. Toch kun je het koppelen aan iets wat voor jou zeer belangrijk is, dat je raakt. Iets, een voorval, een gebeurtenis uit het verleden kan ineens tot je komen. En je vraagt je af: waar komt dat nou toch ineens vandaan?

Zo’n gewaarwording wordt met een niet-Nederlands woord ook wel een Aha-Erlebnis genoemd.

vrouw-gelukkig-worden-natuur
Wil je ook de vreugde van geluk beleven?

Waarom is je vraag over geluk zo belangrijk?

Waarom gaat deze vraag mij aan het hart, of waarom is de vraag over gelukkig worden voor mij zo belangrijk?
Geluk is één van de belangrijkste thema’s in de praktische filosofie. Het houdt de mens vanaf het begin van de mensheid bezig. Dat zie ik precies terug binnen Denk-Wijzer: mensen kloppen bij mij aan omdat ze ertoe willen doen in hun leven. Van betekenis willen zijn voor henzelf of de ander. Een gelukkig mens kan er zijn voor de ander en leeft in harmonie met zichzelf.
Eigenlijk kun je rustig zeggen dat mensen bij de praktisch filosoof komen en zich plotsklaps realiseren dat ze tot dan mogelijkheden of talenten ongebruikt hebben gelaten. Opgelucht ervaren ze een nieuwe, positieve wending in hun leven. 

Overbruggen van je weerstand

Ik heb het geluk dat ik mijn professionele ontwikkeling samen kan laten gaan met mijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn beroep als praktisch filosoof vormt een symbiose met mezelf als mens. Het geeft me zoveel vreugde om te ervaren wanneer iemand in contact komt met zijn eigen wijsheid. Als het puzzelstukje op zijn plek valt en het inzicht zó pats boem via het open raam naar binnen komt vliegen.

Mijn hersens vergeten wat ze niet goed uitkomt

Maar daar gaat vaak wel hard werken aan vooraf. Je hebt een bepaalde weerstand te overbruggen, je systeem houdt niet van verandering en stelt alles in het werk nieuwe opvattingen buiten de deur te houden.
Als voorbeeld: ik heb mijn vraag “Wil ik gelukkig worden?” direct opgeschreven. Ik weet dat als iets op deze manier in me opkomt dat waar is, maar het mijn systeem -zeg mijn hersens- niet goed uitkomt, dat weet ik het niet meer. Ik ben het kwijt, onthoud het niet en het komt niet meer terug. Daarom, schrijf een dergelijke ingeving altijd op, het is goud waard.

Effect van zelfreflectie

“…je bent niet je beste vriend...”

Gelukkig om wie je bent?

Tijdens mijn zelfreflectie gebeurde nog meer. Ik schrok van de vraag. Want het zou misschien betekenen dat ik nu niet (helemaal) gelukkig ben. Terwijl ik wel aan anderen verkondig dat ik dat ben. Houd ik dan mezelf voor de gek?
Mij viel een uitspraak van decennia geleden van een vriendin in: “…je bent ook niet je beste vriend”. Ik wist werkelijk niet wat ze bedoelde. Ik weet intussen dat als ik gangbare Nederlandse woorden niet begrijp, ik er de betekenis die het voor mij heeft, niet ken. Nu weet dat de uitspraak sloeg op: Ben je gelukkig om wie je bent?
Verder viel me in dat mijn ouders regelmatig verkondigden: “om iets te verdienen, moet je er eerst hard voor werken”. Misschien heb ik gelukkig worden wel niet verdiend? Terwijl ik juist te pas en te onpas verkondig, vooral naar mijn klanten, dat iedereen geluk en liefde verdient.

Echt gelukkig worden

Tot zover een paar persoonlijke mijmeringen van mijn zelfreflectie op een onderwerp dat ons allemaal zo zeer raakt. Als voorbeeld voor jou welke kennis je over jezelf kunt verkrijgen door te reflecteren op jezelf en te praktisch filosoferen!

Reflecteren op jezelf leidt tot zelfkennis. Het is de hoogste vorm van kennis die je kunt bereiken, want het opent voor jou de weg naar echt gelukkig worden.
Zie je je zoektocht naar geluk ook als een ontdekkingsreis? Wil je graag handelen naar wat je echt wilt?
Kom praktisch filosoferend in contact met je eigen wijsheid. De enige wijsheid die voor jou werkelijk is. En dat geldt voor iedereen.

P.S.: wil je weten wat de krant schrijft over geluk in de filosofische praktijk?
Check het in BN De Stem!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu jouw kennismakingsgesprek!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Gratis download

5 praktisch filosofische inzichten voor een wijzer (beter) leven!

Denk-Wijzer, de Filosofische Praktijk