Is dat eng, praten met een praktisch filosoof?

video introductie Denk-wijzer, dé filosofische praktijk

Praten met een praktisch filosoof is eng

geactualiseerd: 2 april 2020

Lijkt het je eng om te praten over wat je bezighoudt met iemand die je niet kent?
Ik vermoed dat veel van mijn klanten het soms eng vinden om naar mij toe te gaan. Niet dat klanten bang zijn voor mij als persoon, ze vinden me doorgaans aardig. Nee, dat is als mensen met mij praten als ik mijn werk als praktisch filosoof doe. Iemand wil met mij praten omdat hij met een kwestie zit die hij wil onderzoeken.

Nu schreef ik expres dat ik vermoed dat iemand een beetje onzeker is als hij voor het eerst bij mij aanbelt.
Zeker weten doe ik dat absoluut niet. En laat dat niet zeker weten, nu juist de waarheid in pacht hebben…

Niets weten, niets…: stoïcijns?

Sowieso, iets niet weten, althans niet zeker weet, is meestal de reden dat iemand gaat praten met een professional. Nergens anders dan in de filosofische praktijk is niet weten het uitgangspunt voor onderzoek. Dat klinkt nogal stoïcijns, oftewel onverstoorbaar. Als ik er vanuit ga dat ik niets weet van jouw opvattingen en ik ga nergens van uit dan vind ik niets normaal maar ook niet abnormaal. Waarover gesproken wordt is alleen functioneel om jou het inzicht in jouw kwestie te laten ontdekken. En dat blijkt helemaal niet zo eng te zijn!

Ik zou kunnen denken dat iemand nerveus is omdat zijn of haar handen trillen. Maar dat kan ook komen door een ziekte. Of ik zou kunnen denken dat de rode blosjes op iemands gezicht duiden op zenuwachtigheid, maar misschien heeft hij of zij net wel hard gefietst?
De uiterlijke kenmerken van iemand geven ons dus geen zekerheid of iemand ook echt angst ervaart. Het enige wat ik zeker weet, is dat ik me onzeker voelde, toen ik zelf voor het eerst bij de filosofische praktijk van mijn docent aanbelde. Maar mijn eigen onzekerheid zegt niets over hoe onzeker mijn cliënt is. Terwijl je misschien zou kunnen zeggen dat de situatie die ik schets hetzelfde is.
Kortom: of iemand het eng vindt om met mij zijn of haar kwestie te bespreken, weet ik niet. Dat klinkt minder stoïcijns dan dat het is.

Van angst naar gezonde spanning: een cadeautje!

Emoticon niet meer bang
Eng blijkt gezonde spanning!

Ik heb er begrip voor als je je er misschien wél druk om maakt. En het is juist goed, je bent bezig werk te maken van wat voor jou er echt toe doet. En daar hoort wat gezonde spanning bij.
Het is een signaal

van iets dat blijkbaar het onderzoeken waard is, anders was het signaal er niet geweest. Lees Simone’s verhaal die daar open over is. Voor mij is het niet relevant of je iets eng vindt. Wat we bespreken zal ook nooit de gespreksruimte verlaten. De eventuele angst om dingen te bespreken is louter en alleen verbonden aan de emotie die je zelf aan een
gebeurtenis hebt gegeven.
Ik zeg niet dat angst niet echt kan zijn voor de klant, maar stiekem is het dus een cadeautje omdat je gevoel je iets belangrijks te vertellen heeft!

onzekerheid veranderen naar inzicht in je probleem!

Dus stap over de verlaagde drempel heen en ga eens een kennismakingsgesprek met mij aan om dat wat je eng vindt eens nader te bekijken. Doorgaans blijkt het niet zo eng zijn en blijkt eventuele angst alleen maar met onzekerheid te maken hebben. Die omgebogen gaat worden in zekerheid als je het inzicht in je eigen wijsheid ontdekt!

Bekijk ook eens voor welke kwesties iemand naar Leo Hollander toegaat. En maak gebruik van het tijdelijke Corona filosofische spreekuur, speciaal voor deze onzekere tijden waarin je wordt geconfronteerd wordt met sterk veranderende omstandigheden die ongetwijfeld een grote impact op je leven hebben!

Maak nu vrijblijvend een afspraak om kennis te maken!


Klik hier voor een 1e kennsimaking!

Like deze pagina:

Deel dit stuk:

Share on facebook
Delen via Facebook
Share on twitter
Delen via Twitter
Share on whatsapp
Delen via WhatsApp
Share on linkedin
Delen via LinkedIn
Share on email
Delen via Email

Gratis download

5 praktisch filosofische inzichten voor een wijzer (beter) leven!

Word zelf wijzer MET DENK-WIJZER!

Plan nu jouw kennismakingsgesprek!

Denk-Wijzer, de Filosofische Praktijk