Is dat Eng, praten met een praktisch filosoof?

Inhoud

Lijkt het je eng om te praten met iemand die je niet kent over wat je bezighoudt ?
Ik vermoed dat veel van mijn klanten het soms eng vinden om naar mij, een praktisch filosoof toe te gaan. Niet dat klanten bang zijn voor mij als persoon, ze vinden me doorgaans aardig.
Mensen die met mij hun kwestie willen onderzoeken komen tot waardevolle inzichten. Altijd.
Omdat een praktisch filosoof onbevooroordeeld is. En de wijsheid die je dat oplevert, is soms even schrikken.
Maar het is wel waar de klant voor komt, die wijsheid!

video introductie Denk-Wijzer, dé filosofische praktijk
English version of intro on Denk-Wijzer: see down below

Praten met iemand

geactualiseerd: 14 mei 2021. Nu schreef ik expres dat ik vermoed dat iemand een beetje onzeker is als hij voor het eerst bij mij aanbelt. Want praten met iemand is één ding, praten met een praktisch filosoof, daarvan is nog minder duidelijk wat je daarvan kan verwachten. 
Dus zeker zijn van iemands onzekerheid ben ik absoluut niet. En laat dat niet zeker weten, nu juist de waarheid in pacht hebben…

Iets niet weten?

Sowieso, iets niet weten, althans niet zeker weet, is meestal de reden dat iemand gaat praten met een professional. Nergens anders dan in de filosofische praktijk is niet weten het uitgangspunt voor onderzoek. Dat klinkt nogal stoïcijns, oftewel onverstoorbaar. Als ik er vanuit ga dat ik niets weet van jouw opvattingen en ik ga nergens van uit dan vind ik niets normaal maar ook niet abnormaal. Waarover gesproken wordt is alleen functioneel om jou het inzicht in jouw kwestie te laten ontdekken. En dat blijkt helemaal niet zo eng te zijn! Het is namelijk precies naar waar je op zoek bent: inzicht in je kwestie!

Toen ik zelf aanbelde bij een filosofische praktijk…

Ik zou kunnen denken dat iemand nerveus is omdat zijn of haar handen trillen. Maar dat kan ook komen door een ziekte. Of ik zou kunnen denken dat de rode blosjes op iemands gezicht duiden op zenuwachtigheid, maar misschien heeft hij of zij net wel hard gefietst? Van de andere kant, als ik bij iemand geen uiterlijke kenmerken zie die voor mij op nervositeit zou kunnen duiden, wil dat nog niet zeggen dat iemand niet zenuwachtig is… 
De uiterlijke kenmerken van iemand geven ons dus geen zekerheid of iemand ook echt angst ervaart. Het enige wat ik zeker weet, is dat ik me onzeker voelde, toen ik zelf voor het eerst bij de filosofische praktijk van mijn docent aanbelde.

Ik wist dat ik binnenstapte bij iemand, waardoor ik weleens belangrijke dingen over mezelf te weten zou kunnen komen. Ik wilde mijn leven graag optimaler leven, dus ik koos ervoor om bij een praktisch filosoof aan te bellen. Maar ik voelde ook dat het spannend was…

Maar mijn eigen onzekerheid zegt niets over hoe onzeker mijn cliënt is. Terwijl je misschien zou kunnen zeggen dat de situatie die ik schets hetzelfde is.

eng-emoticon
Soms zijn dingen een beetje eng...
niet-meer-bang-emoticon
...terwijl het bij nader inzicht een signaal naar je inzicht blijkt!

Praten met een praktisch filosoof: een cadeautje?

Kortom: of iemand het eng vindt om te praten met iemand, dat weet ik niet. Het is hooguit een beetje griezelig als door het inzicht ineens grip krijgt op je kwestie. En je dat ineens herkent. En helemaal klopt voor jou. Alsof alles op zijn plaats valt. Ik noem dat wel een aha-Erlebnis.
Van angst naar gezonde spanning: een cadeautje! Een cadeautje voor jezelf, dat alléén jij jezelf kunt geven. Dat is wat praten met een praktisch filosoof je oplevert!

Vrouw-dertiger-quarterlife-crisis-twijfel
Als je over twijfel of onzekerheid heen stapt, krijg je er waardevolle inzichten voor terug.

Beetje spanning logisch bij levensvragen

Als je je er misschien wél druk om maakt is dat juist goed. Je bent bezig werk te maken van wat voor jou er echt toe doet. Het gaat om jouw levensvragen: superbelangrijk voor jou! En daar hoort wat gezonde spanning bij.
Het is een signaal van iets dat blijkbaar het onderzoeken waard is, anders was het signaal er niet geweest. Lees Simone’s verhaal die daar open over is. En hoe de inzicht in haar levensvragen haar leven positief veranderde!

Je privacy gegarandeerd

Voor mij is het niet relevant of je iets eng vindt. Het is de emotie die jij ervaart bij gebeurtenissen in jouw leven. Die zijn heel uniek en vooral ook: persoonlijk en bij jou horend.
Praten met een praktisch filosoof betekent dat wat we bespreken nooit de gespreksruimte zal verlaten. Je privacy is ten allen tijde gegarandeerd.
De eventuele angst of vrees om dingen te bespreken is louter en alleen verbonden aan de emotie die je zelf aan een gebeurtenis hebt gegeven.
Ik zeg niet dat enige vrees niet echt kan zijn voor de klant, maar stiekem is het dus een cadeautje omdat je gevoel je iets belangrijks te vertellen heeft!

onzekerheid veranderen naar inzicht in je probleem!

Maak gebruik van een kennismaking

Dus stap over de verlaagde drempel heen en ga eens een kennismakingsgesprek met mij aan om dat wat je eng vindt eens nader te bekijken. Doorgaans blijkt het niet zo eng zijn en blijkt eventuele angst alleen maar met onzekerheid te maken hebben. Die omgebogen gaat worden in zekerheid als je het inzicht in je eigen wijsheid ontdekt!

Bekijk ook eens voor welke kwesties iemand naar Leo Hollander toegaat. En maak gebruik van het tijdelijke Corona filosofische spreekuur, speciaal voor deze onzekere tijden waarin je wordt geconfronteerd wordt met sterk veranderende omstandigheden die ongetwijfeld een grote impact op je leven hebben!

Maak nu vrijblijvend een afspraak om kennis te maken!

Video Introduction to Denk-Wijzer, philosophical practice

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu jouw kennismakingsgesprek!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Word zelf wijzer met Denk-Wijzer!

Plan nu online je afspraak!

Gratis download

5 praktisch filosofische inzichten voor een wijzer (beter) leven!

Denk-Wijzer, de Filosofische Praktijk