Verbaasde-vrouw-eng

Is dat eng, praten met een praktisch filosoof?

https://youtu.be/ZCKz48MNH_M

Praten met een praktisch filosoof is eng

Lijkt het je eng om te praten over wat je bezighoudt met iemand die je niet kent?
Ik vermoed dat veel van mijn klanten het namelijk soms eng vinden om hun kwestie met mij te onderzoeken.
Ik schrijf expres dat ik het vermoed. Zeker weten doe ik het niet. En laat dat niet zeker weten, nu juist het beste uitgangspunt zijn…

Ik weet niets

Laat dat nou net het belangrijkste zijn van de methode die ik in de filosofische praktijk gebruik; het uitgangspunt dat ik niets weet. Ik ga nergens van uit en vind niets normaal maar ook niet abnormaal.
Zo zou ik kunnen denken dat iemand nerveus is omdat zijn of haar handen trillen. Maar dat kan ook komen door een ziekte. Of ik zou kunnen denken dat de rode blosjes op iemands gezicht duiden op zenuwachtigheid, maar misschien heeft hij of zij net wel hard gefietst?
De uiterlijke kenmerken van iemand geven ons dus geen zekerheid of iemand ook écht gespannen is. Het enige wat ik zeker weet, is dat ik me nerveus voelde, toen ik zelf voor het eerst bij de filosofische praktijk van mijn docent aanbelde. Maar mijn eigen ervaring zegt niets over de ervaring van mijn cliënt, terwijl je misschien zou kunnen zeggen dat de situatie die ik schets hetzelfde is.
Kortom: of iemand het eng vindt om met mij zijn of haar kwestie te bespreken, weet ik niet.

Angst als signaal: een kadootje!

Ik heb er begrip voor als je je er misschien wél druk om maakt. Lees Simone’s verhaal die daar open over is. Voor mij is het niet relevant of je iets eng vindt. Wat we bespreken zal ook nooit de gespreksruimte verlaten. De eventuele angst om dingen te bespreken is louter en alleen verbonden aan de emotie die je zelf aan een
gebeurtenis hebt gegeven.
Het mooie van iets eng vinden of ergens bang voor zijn, is dat het een prachtig signaal geeft aan de bezitter van de angst. Het is een signaal

Emoticon niet meer bang

Niet meer bang

van iets dat blijkbaar het onderzoeken waard is, anders was het signaal er niet geweest. Ik zeg niet dat angst niet echt kan zijn voor de klant, maar stiekem is het dus een kadootje omdat je gevoel je iets belangrijks te vertellen heeft! En zo op 5 december….

Dus stap over de verlaagde drempel heen en ga eens een kennismakingsgesprek met mij aan om dat wat je eng vindt eens nader te bekijken. Het zal misschien dan toch niet zo eng zijn…Bekijk ook eens  voor welke kwesties iemand naar Leo Hollander toegaat.